En av Norges mest dramatiske arbeidskonflikter

I 1927 fant en av norsk arbeidslivs mest dramatiske konflikter sted ved elva Julussa nær grensa mellom Elverum og Åmot. Konflikten involverte bl.a. streikende tømmerfløtere, statspoliti med hunder, streikebrytere, stortingspolitikere og militære styrker som var klare til å rykke inn.

Les mer om Julussakonflikten her.

«BRYTER OG STRANT – Julussa mai 1927»

Nå setter vi opp Julussaspelet på Brattveltdammen ved Julussa - stedet der "Julussakonflikten" var på sitt aller mest dramatiske. Og vi lar barna til skogsarbeiderfamiliene på begge sider av konflikten fortelle deg hva konflikten handlet om. Og mer om vennskap og uvennskap, konflikt og forsoning.

Les mer om Julussaspelet på denne linken.

Kjøp billetter

Billettsalget til årets forestillinger av Julussaspelet har åpnet. Det er kun to forestillinger, og et begrenset antall billetter til hver forestilling. Det kan være lurt å ikke vente for lenge med å kjøpe billetter...

Forestillingene vises lørdag 15. juni og søndag 16. juni på Brattveltdammen ved Julussa.

Les mer om billettsalget på denne linken.

Klart for ny sesong med Julussaspelet!

Klart for ny sesong med Julussaspelet!

– I år er det 15. og 16. juni som er datoene for Julussaspelet, sier Bjørn Jarle Røberg-Larsen, leder i Arbeiderbevegelsens kulturnettverk i Hedmark. Det er kulturnettverket som setter opp Julussaspelet. – Vi er helt i rute, og både skuespillere og musikere gleder seg til årets forestillinger, sier Røberg-Larsen.

– Mye som skal på plass før vi er helt i mål, men vi er helt i tråd med skjemaet. Og da åpner vi billettsalget nå, sier han. – Skuespillerne og musikerne har brukt vinteren på å planlegge og forberede årets forestillinger, og alt ligger til rette for to nye fantastiske forestillinger som gjør en dramatisk historie levende igjen. Det er bare å glede seg til 15. og 16. juni, slår Røberg-Larsen fast.

Begge dager starter forestillingene klokka 13, mens Brattveltdammen åpner for publikum én time før.

Erfarne skuespillere

De fleste av skuespillerne har vært med tidligere, og noen deltar nå i Julussaspelet for tredje gang på rad. Men det er også nye fjes som er med for første gang. – Her blir vi kjent med unge skuespillere i rollene som barna i Julussdalen. Vi kommer til å presentere hver enkelt på våre Facebook-sider i tida fram mot forestillingene, røper Røberg-Larsen. Bildet øverst på siden her viser skuespillerne som var med i 2018, og her er det altså noen endringer i år som vil bli presentert etterhvert.

Blant musikerne er det også litt endringer fra i fjor. – Willy Lindstad spilte trekkspil første året, og er tilbake igjen nå. Det betyr at Cato Berggren ikke er med denne gangen. Det er eneste endring blant musikerne. Både Annar By på vokal/gitar og Harald Juliussen på bass er med i år også, sier Røberg-Larsen.

Billettsalget har åpnet

I år vil det bli lagt ut 200 billetter til hver forestilling. Billettene forhåndsselges på nett, og man kan betale enten med VISA/Mastercard eller med Vipps. – Vi har åpnet billettsalget. De som ikke har mulighet for å betale på nett eller med Vipps, kan også få kjøpt billetter på to ysiske utsalgssteder fra pnsdag 22. mai. Dette er bensinstasjonen CircleK i Hernes og Husfliden i Storgata. Og folk kan også ta kontakt med meg så skal vi få ordnet at de får billetter på andre måter, sier Røberg-Larsen.

Han kan kontaktes på telefon 40466384.

Det vil bli salg av kioskvarer, kaffe, pølser, kringle o.l. ved koia på Brattveltdammen før forestillingene starter. Og som i fjor vil det også være salgsutstillinger med lokalmat, trearbeid og lysprodukter. – Vi samler vi alt dette nede ved koia ved Brattveltdammen. Det kan dermed være en god idé å møte opp tidlig for å se på utstillingene før forestillingen starter, sier Røberg-Larsen.

– Og husk å ta med kontanter. Det er ikke så enkelt med hverken kortbetalinger eller Vipps på grunn av dårlig mobildekning i området. Kontanter er derfor løsningen for de som vil kjøpe seg noe, fastslår han.

Nyhet: Lær mer om fløting og konflikten

Før forestillingene – og i pausen – vil det i år bli mulighet for å lære litt mer om tømmerfløting og om Julussakonflikten. – Nede på selve damanlegget vil vi vise utstyr som tømmerfløterne brukte. Du vil også få høre mer om Julussakonflikten, om arbeidet med å restaurere damanlegget og om tømmerfløtimng. Vi har bl.a. fått med oss Sven Pettersen til å bidra med dette. Han er engasjert i arbeidet med «Spelet om Støa kanal» i Trysil og få kjenner tømmerfløting i distriktet vårt bedre enn ham, sier Røberg-Larsen.

Etter forestillingene er det servering av middag på samfunnshuset Skogvang, ca klokka 1530. Der deltar også manusforfatter Tor Karseth med kåseri om arbeidet med spelet og om innsamlingen av materialet som ligger til grunn for spelet. Middagen koster 150 kroner (lapskaus med flatbrød og tyttebærsyltetøy), kaffe er inkludert. Barn spiser for halv pris. Kåseriet er gratis.

– Samfunnshuset er godt tilrettelagt for alle, også folk som har vansker med å bevege seg. Blant annet er det handicaptoalett og universelt utformet inngangsparti der, sier Røberg-Larsen.

Følg Julussaspelet på Facebook også, adressen er www.facebook.com/julussaspelet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *